Alimentaţia și practicarea sportului, dar a unor anumite tipuri de exerciții fizice, sunt vitale pentru românii care suferă de diabet, mai ales că numărul acestora este în creștere. 823.000 este cifra dramatică a celor diagnosticați cu această boală, ceea ce înseamnă aproximativ 12,4% din populaţia țării. Și mai grav este că incidența diabetului este în creștere în rândul copiilor, cu peste 3.400 de cazuri înregistrate în 2018, conform datelor Ministerului Sănătății. Aşadar, atenția acordată sănătății face diferența între viața fără chin și suferința prelungită în cazul apariției unor boli!

Ce sporturi sunt recomandate diabeticilor 

Înainte de a practica orice tip de exerciții fizice, o persoană cu diabet, fie copil, fie adult, trebuie, așadar, să treacă printr-un consult medical. Este obligatoriu! Doar un doctor poate spune exact ce mișcări sunt recomandate, dar și pacientul poate observa ce i se potrivește și să discute, ulterior, cu medicul. Totul este să știe că diabetul nu îl oprește de la mișcarea fizică!Ba chiar îi este recomandată! Exercițiile fizice îmbunătățesc secreția de insulină, conform experților în domeniu. De la running, la înot, baschet, yoga sau la antrenamentele sportive la sală sau acasă, cu app-uri realizate de antrenori cu experiență, practic, unui diabetic nu îi este interzis nimic. Dozele de exerciții sunt, însă, importante, iar acestea trebuie discutate cu un specialist. Mai ales că exercițiile fizice depind de tipul de diabet avut, de metabolismul fiecărui pacient, de starea generală a acestuia. 

5 beneficii majore ale sportului pentru diabetici 

1. Mișcarea fizică întărește oasele și musculatura unui copil sau pe cele ale unui adult care suferă de diabet, potrivit experților.

2. Sportul eliberează stresul și relaxează corpul și mintea unui diabetic, mai ales că boala lui poate duce la mai multe tipuri complicații, dacă nu este ținută în frâu.

3. Exercițiile fizice reduc din greutatea corporală prin arderea caloriilor.

4. Sportul reduce drastic din glucidele și lipidele consumate de un diabetic pe parcursul zilei.

5. Mișcarea fizică ajută buna circulație sanguină care, în timp, devine deficitară în cazul diabeticilor și regularizează ritmul cardiac al unui diabetic. 

Ce alimente sunt recomandate în cazul diabetului 

Experții recomandă o dietă echilibrată, cu abținere de la dulciuri, de la fructe prea multe, deoarece acestea conțin zaharuri în concentrație mare. La fel și sucurile. Sau...mai ales sucurile sunt de evitat! Dieta unui diabeticare limite stricte la hidrații de carbon și la lipide, în funcție de stadiul diabetului și de posibilele complicații ale acestuia. Câteva felii subțiri de pâine pe zi, un măr copt, supele și carnea fiartă se pot regăsi în meniul unui copil sau al unui adult suferind. Dieta trebuie, însă, individualizată, în mod obligatoriu, de către un medic. Aceeași cantitate și calitate de hrană nu se potrivește tuturor diabeticilor! De asemenea, un diabetic trebuie să consume legume cu conținut scăzut de hidrați de carbon precum roșiile, ardeii, spanacul, urzicile, conopida, varza,salata verde sau fructe precum căpșunile, rodiile și ananasul, care au aport negativ de glucide. Sunt recomandați și cartofii sau morcovii, dar în cantități limitate! Totul trebuie discutat cu mediul specialist! Mesele dese, dar nu bogate cantitativ, și la ore fixe, ajută secreției de insulină! 

5 beneficii ale nutriției ca la carte pentru diabetici 

1. Menține un nivel normal al glicemiei în sânge

2. Nutriția echilibrată elimină nevoia de a consuma dulciuri

3. Încetinește evoluția bolii 

4. Prin menținerea unei glicemii normale se evită apariția complicațiilor date de diabet 

5. Asigură o stare de bine și confort psihic în situaţia persoanei suferinde de diabet.

Cum apare diabetul?

Diabetul poate apărea la orice vârstă și are cauze multiple de la stres, la consumul excesiv de zaharuri sau chiar poate fi moștenit genetic, potrivit specialiștilor. Practic, această boală presupune apariția unei deficiențe majore între consumul alimentar și energia care se înmagazineazăprin nutriție, în celule. Insulina secretată de pancreas este cea care face transferul de energie. Dacă insulina esteinsuficientă, atunci glucidele rămân în sânge și acționează ca un şmirghel la nivel celular. Insulina care asigură transportul de energie poate avea diverse cantități în cazul diabeticilor. Cei cu nivelul cel mai redus de insulină devin dependenți de injecțiile cu această substanță, devin insulino-dependeți. În cazul lor, funcțiile pancreasului sunt preluate de insulina introdusă în organism, cu aproximație. Pentru a evita toate aceste complicații, nu uitați să aveți grijă de alimentație din timp, să faceți sport în mod regulat și să respectași orele de somn și de masă! Păstrați-vă sănătoși pentru o viață lungă și frumoasă! 

Acest material a fost realizat pe baza informațiilor obținute de la specialiști în nutriție și boli metabolice. Nu uitaţi că, în funcție de stadiul bolii diabetice, trebuie să consultaţi un medic, care vă va recomanda ce tip de exerciţii fizice puteţi face şi ce dietă să urmaţi. 

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Roxana Chivu