Fie că vorbim despre sporturile în echipă, precum fotbal, handbal sau gimnastică, fie că ne raportăm la antrenamentele individuale pentru copiii între 3 sau 17 ani, participarea acestora la activitate fizică aduce beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Și sportul recreativ, și sportul competitiv alungă drama copiilor de azi de a mișca doar o mână ca să se joace pe internet sau să practice web surfingul, ceea ce poate afecta psihicul unui copil sau îi poate crea probleme de sănătate fizică precum dureri ale articulațiilor/încheieturilor. Iată cele 7 argumente puternice aduse de experții la nivel mondial în favoarea sportului practicat încă din copilărie!

Sportul intensifică aptitudinile fizice și sociale ale unui copil

Acest lucru înseamnă că el nu va avea probleme de adaptare la mediul de lucru și social ca adult și că va dispune de maximul de resursele fiziceși mintale pentru a-și atinge obiectivele.

Sportul practicat din copilărie disciplinează și fetele și băieții

Îi învață să trăiască după un program care le va eficientiza timpul la maxim, de la temele pentru școală, până la modul în care își ocupă timpul liber. Odată deprinsă această rutină benefică sănătății mintale și corporale, copilul o va pune în aplicare și la maturitate. Va deveni un adult foarte bine organizat, prolific, eficient în modul de acțiune, interacțiune umană, dar și de exprimare, de abordare a persoanelor din jur. Copiii din țările nordice, de exemplu, au agende zilnice cu modul în care își ocupă orele până la lăsarea serii. Acești copii sunt duși la înot sau la ciclism sau la sporturi de iarnă de mici. Să fie oare întâmplător că țările nordice sunt atât de eficiente și prolifice?

Practicarea unui sport alungă plictiseala din viața unui copil

Nu doar pentru că îi acoperă un gol de timp, ci și pentru că sportul fizic este și un sport al minții. După sport, copilul va dori, poate, să joace șah, să urmărească un meci de fotbal la televizor sau să citească o carte despre un sportiv favorit. Mai departe, sportul îl va aduce aproape de alți copii activi și, în acest mod, va învăța să se integreze rapid în comunitate și chiar să fie inovativ și să sprijine comunitatea din care face parte chiar și printr-o joacă de genul: „Haideți să ne distrăm plantând flori în fața blocului împreună!”. Suntlucrurisimple și sănătoase care se au loc, de ani buni,dincolo de granițele României, în țările vest europene, și pe care le pot deprinde acum și copiii noștri.

Activitatea fizică stimulează intens și sănătatea emoțională și cea psihică

Asta datorită stimulării unor substanțe la nivelul creierului precum serotonina,supranumită și substanța fericirii. Optimismul și energia pozitivă pe durate lungi de timp se obțin din copilărie, prin antrenament. Ochii unui copil vor fi veseli și obrajii rumeni după ce va alerga în parc și pentru o jumătate de oră sau după ce va bate mingea la baschet înainte de masa de duminică în familie. După acest program, va urma ora de somn care, la fel, îi va reda resursele energetice și mintale unui copil.

Sportul ajută la prevenirea unor boli grave

Oamenii de știință au observat că o activitate fizică intensă în rândul copiilor reduce posibilitatea unor boli precum obezitatea sau diabetul, care se pot instala și la vârste fragede, sau a unor probleme de sănătate grave, care pot apărea în perioada adultă, precum cancerul de colon sau bolile de inimă (află detalii aici shorturl.at/gjHW9 ). Orice părinte își dorește un copil sănătos, așa că acesta poate fi cel mai puternic argument pentru care să îl susțină și să îl determine să facă exerciții fizice sau să se joace mai mult.

Sportul crește nivelul de inteligență al copiilor, îi face mai deștepți

Studii citate de blogul Academiei Marinei Americane arată că sportul stimulează activitatea cerebrală, ceea ce conduce, mai departe, la o foarte bună funcționare neuronală, la un brainpower de invidiat în rândul colegilor de școală, și, mai târziu, al colegilor de la job. Un raport al Institutului American de Medicină arată că acei copii care sunt mai activi dau dovadă de o atenție mai mare, au o viteză crescută a procesului cognitiv și performează mai bine la testele academice comparativ cu acei copii care sunt mai puțin activi. Procesul biologic din spatele acestor efecte benefice ale sportului este unul simplu! Exercițiile fizice cresc circulația sângelui către creier ceea ce stimulează dezvoltarea acestui organ. Să nu uităm că a face sport înseamnă a-ți pune și mintea la contribuție, nu a urma mișcări stereotip și pe negândite! Deprinzi tehnici strategice ca să învingi și să fii mai bun decât oponenții tăi. Este un prim și important mod de a învăța să fii competitiv în viață. Și este un mod deștept pentru că mintea va fi mereu ascuțită și pusă pe găsirea de soluții și pe atingerea unei ținte/a unui obiectiv!

Sportul îi învață pe copii cum să reacționeze când pierd

Ca adulți putem spune că este o adevărată artă să știi să pierzi fără să te demoralizezi sau să îți pierzi stima de sine. Dacă antrenorul îl critică pe copil pentru că nu a obținut timpul optim la concursul de înot, copilul va învăța nu că este certat, ci să respecte o autoritate și să își analizeze și singur greșelile făcute pentru a le corecta și pentru a fi mai bun la următorul concurs. Viața are și părți bune și părți mai puțin roz, iar copiii trebuie să fie pregătiți pentru a face față provocărilor de orice tip!

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Roxana Chivu