Consumul de lichide este esenţial pentru un stil de viaţă sănătos, dar este oare apa cel mai bun lichid pentru a te hidrata cum trebuie? Auzi repetitiv sau vezi în reclame că e un „must do” să consumi cel puţin doi litri de lichide, iarsfatul medicilor este unul dovedit pentru longevitate celulară și refreshing. Surprinzător sau nu, apa nu este însă lichidul care hidratează cel mai bine. Totuşi, într-o anumită combinaţie apa poate deveni din nou cel mai hidratant lichid. În rândurile de mai jos îţi spunem şi cum. 

Cum absoarbe corpul apa cel mai eficient?

Aceasta a fost marea întrebare a unui grup de cercetători germani din Berlin de la care a pornit o nouă modă a hidratării. Una 100% eficientă! Suntem diferiți și trebuie să ne adaptăm constant mediului, așa cum o făceam cu 33.000 de ani în urmă, în Paleoliticul Superior, spun unii specialiști în medicină. Dacă un nou-născut are 80% apă în corp, un adult ajunge la 65%, iar o persoană vârstnică, la 55%. Procesul depinde de metabolismul fiecăruia. Cercetătorii din Germania au aflat care este lichidul ideal care menține moleculele de apă în corp pentru mai mult timp.

Care este cel mai hidratant lichid?

Cercetătorii germani au analizat patru grupe de angajați dintr-o corporație. Prima a consumat numai apă, la orele dimineții. A doua, doar juice de portocale. A treia, cafea cu lapte, iar a patra a primit doar pahare cu lapte. Rezultatul testelor de laborator a arătat că laptele hidratează pe termen lung, grație aportului de proteine, grăsimi și zahăr redus, care îl menține mai mult timp în stomac. Pe locul doi, s-a regăsit cafeaua cu lapte. Au urmat apa și sucul de portocale, care este mult prea dulce și este eliminat rapid din corp.

Apa electrolitică este sau nu o soluție?

Nici măcar apa electrolitică nu hrănește celulele suficient timp. Acesta este o combinație delicioasă de suc de lămâie, lime juice, miere sau nectar de agave, suc de cocos, apă rece și puțină sare, care poate fi băută la brunch, lunch sau chiar seara, la dinner. Doar că, la fel, este prea dulce și trupul vrea să scape rapid de această combinație pe care nu o găsește tocmai propice.

Cercetătorii germani au căutat, astfel, metoda chimică prin care apa poate hidrata organismul la superlativ. Teste laborioase au demonstrat că apa devine numărul unu al hidratării în combinație cu anumite cantități, unele reduse, de sare și zahăr. Atenție! Unei persoane cu anumite afecțiuni, unui hipertensiv sau unui diabetic nu i se poate recomanda o astfel de combinație, decât, poate, la sfatul medicului! Iar cantitatea de zahăr și sare din apă ar trebui recomandată de un specialist chiar și unui om sănătos!

Cocktailul ideal pentru absorbția de apă

Numele său este Nimbu Paani și este consumat în India. Este o aromă din Mumbai. Rețeta este simplă și poate fi preparată acasă. Tot ce trebuie să faci este să combini o lămâie medie, cu două pahare de apă, un sfert de linguriță de sare, cu un sfert sau o jumătate de linguriță de zahăr, câteva frunze de mentă, câteva felii de lămâie (opțional), puțină pulbere de chimen și de masala.

În lipsa ingredientelor exotice, te poți rezuma la un pahar sănătos de apă cu sare și zahăr și puțină lămâie pentru un gust mai plăcut. Corpul este cel care îți transmite câtă apă să bei pentru hidratare și când să te oprești. Sau un medic o poate face, în funcție de greutate ta, de afecțiunile de care suferi sau de energia consumată zilnic.  

Metoda actriței Charlize Theron

Impecabila actriță Charlize Theron recunoaște că își menține lookul cu produse scumpe în rutina day-to-day, dar care toate au la bază ingrediente naturale care îi asigură hidratarea pielii. Dincolo de arsenalul de creme de lux, actrița are grijă să consume și lichide după lungile ore de tenis sau yoga. Pielea absoarbe și prin pori cât de multă apă poate, așa că băile după o zi pe platoul de filmare sau după sport cu siguranță îi ajută trupul să se revigoreze. Totul ține de disciplina cu care își propune să se arăte lumii! O disciplină pe care o poți adopta și tu! 

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Diana Ungureanu