Dieta mediteraneeană este considerată mai degrabă un stil de viață, o dietă ideală pentru o viaţă sănătoasă. O alimentație echilibrată și mișcarea fizică regulată par a fi elemente-cheie pentru sănătate, iar studiile au arătat că dieta mediteraneeană reduce riscul de boli cardiovasculare și ajută la prevenirea unor tipuri de cancer.

Un studiu recent, publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, arată că dieta mediteraneeană suplimentată cu lactatereduce tensiunea arterială, colesterolul, îmbunătățește frecvența cardiacă, starea de spirit și funcția cognitivă.

Dieta mediteraneeană a devenit un fenomen global începând cu anii 1950, când fiziologul american Ancel Keys și echipa sa au studiat obiceiurile alimentare și sănătatea generală pentru populația din șapte țări: SUA, Olanda, Finlanda, Iugoslavia, Italia, Grecia și Japonia. Cercetătorii au constatat că italienii și grecii aveau cel mai mic risc de a dezvolta boli coronariene, datorită alimentelor pe care le consumau.

Principiile dietei mediteraneene

Nu vorbim despre o dietă a excluderilor, ci despre un model concentrat pe alimente bogate în nutrienți. Dieta mediteraneeană este bazată pe un consum constant de legume, zarzavaturi, fructe, cereale, pește, ulei de măsline. Aceste alimente se regăsesc în modelele de hrană din statele mediteraneene. 

Fructele și legumele sunt surse importante de vitamine, minerale și fibre, sunt bogate în antioxidanți și conțin puține calorii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cinci porții de legume și fructe pe zi. Cerealele sunt bogate în fibre, carbohidrați, vitamine, nutrienți precum fier, magneziu, potasiu.

Uleiul de măsline poate fi consumat zilnic, cu moderație. O altă sursă de grăsimi bune o reprezintă fructele oleaginoase. Excesul nu este recomandat însă nici în acest caz, consumul ar trebui limitat la 1-2 porții zilnic. Oleaginoasele sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine și minerale.

Se mai recomandă consumul zilnic a 2-3 porții de lactate degresate, iar ierburile aromatice și condimentele să înlocuiască, pe cât posibil,sarea din alimentație. Câte două porții de leguminoase, pește și carne de pasăre și 3-4 ouă  pot fi consumate săptămânal. Este indicat ca mezelurile și dulciurile să fie evitate, iar carnea roșie să fie consumată cât mai rar.

Vinul roșu poate fi băut cu moderație,la fel și cafeaua sau ceaiul, însă accentul este pus pe hidratarea intensă cu apă.

Beneficiile dietei mediteraneene

Impactul pozitiv asupra sănătății inimii a făcut ca dieta mediteraneeană să fie intens promovată. Fibrele și antioxidanții prezenți în varietatea de legume și fructe scad riscul de boli cardiovasculare și încetinesc procesul de îmbătrânire la nivelul întregului organism.

Grăsimile sănătoase regăsite în nuci, ulei de măsline și pește reduc inflamațiile, scad rezistența la insulină, ajută la creșterea colesterolului „bun” și la scăderea celui „rău”.

Cerealele integrale reduc riscul de a dezvolta diabet datorită conținutului de fibre și acid fitic, care le oferă un indice glicemic scăzut. Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul de cereale integrale ajută la consolidarea sistemului imunitar.  

Consumul de carotenoide (antioxidanți regăsiți într-o mulțime de fructe și legume) ne face mai optimiști și ne îmbunătățește starea de spirit.

Dieta mediteraneeană este în patrimoniul UNESCO din anul 2010, pentru promovarea unui stil de viață sănătos și pentru că încurajează interacțiunea socială. Mesele ar trebui să însemne și timp de calitate petrecut cu familia sau cu prietenii.

O alimentație echilibrată poate fi considerată o investiție în sănătate. Să mănânci sănătos nu înseamnă să te înfometezi, ci să alegi calitativ, în cantitatea corectă. 

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Nicoleta Pescu