Stretchingul, deși în majoritatea cazurilor nu i se acordă atenția necesară, este la fel de important ca antrenamentul în sine. Stretchingul poate să însoțească exercițiile fizice sau poate să fie făcut separat, beneficiile pe care le aduce organismului pentru o viaţă sănătoasă fiind multiple. Este important de punctat că stretchingul poate face diferența între a avea sau nu rezultate la sala de fitness.
Cum te ajută stretchingul?
Stretchingul presupune întinderea lentă a mușchilor în vederea relaxării și tonifierii acestora. Provine din Hatha Yoga, gimnastică și balet clasic, iar mișcările au fost adaptate în timp astfel încât să se potrivească unui antrenament fizic. Exercițiile de stretching au rolul de a mări limita de întindere a mușchilor și a articulațiilor și astfel de a crește rezistența și flexibilitatea acestora și sunt recomandate inclusiv persoanelor de vârsta a doua sau a treia. Un avantaj mare al exercițiilor de stretching este că acestea pot fi făcute atât la sala de sport, cât și acasă, la birou sau în mijlocul naturii, nefiind condiționate de un aparat de fitness.
Cum se face corect stretchingul?
Stretchingul se poate face și înainte de începerea antrenamentelor fizice, după o încălzire ușoară, însă devine esențial și obligatoriu la finalul antrenamentelor. Durata unui exercițiu de stretching trebuie să fie de aproximativ 10 minute, timp în care trebuie să-ți întinzi doar acei mușchi pe care i-ai lucrat în ziua respectivă la sală. Astfel, în fiecare poziție de stretching te menții timp de 10 secunde, iar pe măsură ce avansezi cu antrenamentele de stretching poți să menții până la 30 de secunde.
Tipuri de exerciții de stretching
Exercițiile de stretching sunt de mai multe feluri: active, pasive, dinamice și de tip asistat.
• Stretchingul activ presupune să tragi de un membru pentru a întinde muşchiul respectiv.
• În stretching pasiv, laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul. Cel mai bun exemplu aici este atârnatul de bară.
• Stretchingul dinamic presupune ca fiecare poziţie să fie ţinută pentru mai puţin de o secundă. În acest caz, de obicei, se foloseşte forţa centrifugă pentru a întinde muşchii, iar cele mai bune exemple de exerciții de stretching dinamice sunt rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus.
• În stretchingul asistat este nevoie să fii ajutat de o persoană, de exemplu antrenorul, care să aplice forţă pe anumite membre pentru a întinde muşchii.
Beneficiile stretchingului
Exercițiile de stretching îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea corpului astfel încât riscul accidentărilor scade și crește performanța fizică. De asemenea, contribuie semnificativ la îmbunătățirea posturii corpului și la menținerea coloanei vertebrale în poziție dreaptă. Atunci când faci stretching, practic eliberezi tensiunea din mușchi responsabilă cu rigiditatea acestora și, implicit, cu postura incorectă a corpului. Acest aspect face ca stretchingul să fie util în eliminarea durerilor de spate.
Un alt beneficiu major al exercițiilor de stretching este fortificarea mușchilor. Poate nu știai, dar este nevoie de stretching pentru a crește masa musculară. Chiar dacă nu poate înlocui antrenamentul de forță, stretchingul lucrează în mod similar, dar mai puțin intens, musculatura. Astfel, prin întindere se provoacă microleziuni la nivelul fibrei musculare care determină corpul să se refacă și să crească mai puternic.
Pe de altă parte, stretchingul îmbunătățește circulația sangvină și susține nutriția corectă a mușchilor și cartilajelor, aspect care ajută foarte mult în scurtarea timpului de refacere după un antrenament și, implicit, în reducerea febrei musculare.
În plus, exercițiile de stretching contribuie la relaxarea întregului organism prin creșterea nivelului de energie, aspect favorabil în eliminarea stresului.
Contraindicații ale stretchingului
Stretchingul nu are contraindicații, însă nu este recomandat să fie făcut în caz de fracturi recente, entorse de ligamente sau articulații.
Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro
Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!