Stresul nu contribuie doar la acumularea de kilograme, dar are şi o sumedenie de alte efecte negative asupra organismului. Ca să alungi stresul și anxietatea, în 2020, sau sindromul de „burnout” și să îți modelezi singur mintea și trupul pentru a te bucura realde viață, urmează ciclul de 5 ritualuri de mai jos! Sunt simple, rapide, recomandate de medici și te scapă de flagelul secolului numit stres, care, aşa cum ştii îngraşă! Nu e de glumă, nu deveni „legumă”, o spunem și noi în glumă!:) Stresul are efecte asupra corpului prin dureri de cap, tensiune musculară, oboseală sau insomnii. Afectează și starea generale prin anxietate, pierderea răbdării, tristețe, lipsa motivării, potrivit renumitei clinici americane Mayo din Minessota. Conform aceleiași surse, stresul îți modifică și comportamentului transformându-te într-o persoană irascibilă, poate aplecată spre alcool sau tutun, ca metode artificiale de escapism, sau într-un individ asocial, refractar. Or tu ești altfel! Zâmbește pentru că toate efectele negative pot fi alungate cu un gram de voință. Treci la acțiune şi nu lăsa kilogramele să se acumuleze!  

Sportul te scapă de stres

Orice formă de exerciții fizice alegi, acestea sunt pe primul plan pentru a scăpa rapid de stres în 2020. Mișcarea fizică te eliberează de tensiune. Sportul secretă endorfine în creier, substanțe vitale pentru stare de bine la nivel neuronal. De asemenea, mișcarea fizică acționează ca o metodă de meditație pentru că te concentrezi strict pe ce ai de făcut și te eliberezi de gândurile apăsătoare. Nu în ultimul rând, dacă practici seturi de exerciții, în mod regulat, vei avea mai mare încredere în tine și, astfel, stresul dispare de la sine. Garantat, și 15 minute de sport îți vor da o stare fantastic de bună! 

Distracția scade nivelul de stres

Prin distracție, oamenii de știință, enumeră acele lucruri care te bucură interior. Poate fi vorba despre dansul în casă preț de câteva minute, despre o melodie fredonată, despre o plimbare în aer liber sau despre întâlniri cu prietenii, cu familia, cu colegii în care să provoci zâmbete, să povestești lucruri plăcute. A te distra are multiple forme neasociate obligatoriu cu mersul la o petrecere sau cu spiritul aventurier și cu adrenalina crescută. Aici, poți merge pe mâna altor specialiști americani, cei de la Centerstone, organizație care, de 170, ajută comunități întregi să se mențină sănătoase mintal. Ei spun că râsul (facial sau zâmbetul sufletului) îți dă viață, te conectează cu  oamenii și îți sporește șansele de a stabili relații frumoase. 

Ambientul şi efectele asupra stresului

Casa ta este sanctuarul tău de fericire autentică. Popoarele nordice au descoperit, cu zeci de ani în urmă, că pot scăpa de stările depresive, cauzate de durata redusă a zilei sau de norii apăsători și de frig, dacă își creează un ambient plăcut în propriile locuințe. Danezii au un cuvânt propriu, intraductibil, pentru starea certă de fericire: Hygge, pronuțat, în engleză, „hoo-ga”. Ca să resimtă bucurie, și-au creat un lifestyle „de casă”, homemade, aproape banal. Acesta implică lumânări aprinse seara, pături moi și confortabile, o ciocolată caldă, băuturi fierbinți, relaxante, sau decorațiuni interioare pe plac. Hygge în 2020 și pentru tine să fie așa cum l-au preluat și alte popoare!

Voluntariatul te poate scăpa de stres

În România, practica voluntariatului este încă în fază incipientă, dar înscrie-te și în acest trend internațional, cu beneficii dovedite asupra stării generale. Să ajuți alți oameni, să oferi din timpul tău altora te scapă de stres și de posibilele gânduri negative. Olandezii sunt marii specialiști în voluntariat. Fie că merg la casele de bătrâni, fie că aleg să gătească pentru cei săraci, să participe la concursuri și la diverse acțiuni în scopuri caritabile, ei își ocupă timpul liber și prin a oferi comunității un mic ajutor personal. Astfel, se simt împliniți și nestresați. La o simplă căutare pe google cu „volunteering The Netherlands”, vei vedea că orele dedicate spre binele altora este o practică regăsită din Amsterdam până în Utrecht, un renumit oraș universitar din Țările de Jos. Fii printre primii care aplică metode de viață frumoasă occidentală și soarele va apărea și pe strada ta!

Fii optimist şi stresul este înlocuit de bucurie

La început de 2020, celebra jurnalistă de la CNN, Christiane Amanpour, specializată pe domeniul  politic, a ales să îlintervieveze pe celebru doctorși prezentator britanic, Rangan Chatterjee, pentru a oferi publicului strategii de reducere a stresului. CNN a debutat, deci, tot cu sfaturi antistres pentru anul în curs, de vreme ce vorbim despre o boală planetară, la toate vârstele. Medicul explică faptul că până la 90 la sută dintre pacienții săi au probleme legate de stres și că una dintre soluții este să regăsești bucuria la job, în familie sau în hobby-uri și în lucrurile pe care le iubești. Este ceea ce îți readuce optimismul. Tot postul de televiziune CNN pune accentul pe optimism ca factor-cheie de alungare a stresului și într-un articol, publicat tot la început de an,  în care un specialistreaminteşte cum optimimul este generat de evitarea blamării de sine. Nu te poți învinovăți pentru eșecuri la nesfârșit, dar poți să îți reamintești că doar tu deții controlul asupra stării tale. Și, mai spun jurnaliștii CNN, nu vă impacientați! Creierul poate fi antrenat să devină optimist! Doar 25% din genele noastre sunt programate să fie optimiste. Restul înseamnă autoeducație!  

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Roxana Chivu