Sportul este unul dintre elementele esențiale pentru o viață sănătoasă, inclusiv în perioada sarcinii. Și ce îți dorești mai mult în cele nouă luni dacă nu sănătate? Reprezentanții Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie susțin că sportul în timpul sarcinii este benefic pentru majoritatea femeilor. Totuși, înainte de a începe trebuie să îți programezi o vizită la medic pentru a obține acordul acestuia. Specialiștii recomandă sesiuni de câte 20-30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată în timpul sarcinii, efectuate de 3-4 ori pe săptămână. Dacă nu ai mai făcut mișcare înainte de a rămâne însărcinată, acum este momentul ideal să începi. Vrei să verifici dacă intensitatea activității fizice este potrivită? Încearcă să vorbești în timp ce faci mișcare. Dacă reușești fără efort înseamnă că ești în limite normale și poți continua exercițiile. Dacă însă nu poți purta lejer o conversație este cazul să te oprești.

Activităţile fizice recomandate în timpul sarcinii

Mersul este la îndemâna oricui, ideal mai ales pentru femeile care nu au practicat un sport înainte de a rămâne însărcinate. 

Înotul sau gimnastica în apă sunt printre cele mai recomandate exerciții fizice în timpul sarcinii. Apa susține greutatea corporală și reduce presiunea pusă pe articulații.

Exercițiile Pilates adaptate pentru gravide ajută la întărirea articulațiilor și a mușchilor.

Cursurile de yoga pentru gravide te pot ajuta să îți menții echilibrul fizic și emoțional. 

Dansul sau cursurile de aerobic sau fitnessspecial concepute pentru femeile însărcinate te pot ajuta de asemenea să ai un tonus muscular bun.

Medicii avertizează că trebuie să oprești orice activitate fizică dacă te confrunți cu cel puțin unul dintre simptomele: sângerări vaginale, contracții uterine, dureri în piept, scurgeri de lichid amniotic, palpitații, respirație dificilă, amețeală.

Sporturi de evitat, dacă eşti însărcinată

Sporturile de contact (arte marțiale, handbal, baschet) și cele cu un risc ridicat de cădere (schi, echitație), precum și scufundările sunt printre activitățile fizice de evitat în timpul sarcinii. De asemenea, activitățile fizice care presupun sărituri nu sunt recomandate deoarece pot produce contracții uterine.

Sportul este contraindicat, în general, în cazul gravidelor cu probleme cardiologice, astm, anemie severă. De asemenea, femeile cu sarcini considerate la risc pot face exerciții fizice doar la indicația medicului, în urma unui examen clinic. Aceste cazuri trebuie însă monitorizate permanent.

Beneficiile sportului în timpul sarcinii

Activitatea fizică regulată stimulează eliberarea endorfinelor, cu rol în calmarea durerii, producând o stare de relaxare. Endorfinele reduc anxietatea, resimțită deseori de femeile însărcinate.

Diabetul gestațional (de sarcină) poate fi prevenit sau tratat cu ajutorul sportului. Femeile supraponderale prezintă un risc mai ridicat de a face diabet gestațional. Mișcarea și un regim alimentar echilibrat pot face minuni!

Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui și combat retenția de apă, problemă des întâlnită în cazul gravidelor, care nu de puține ori se confruntă cu umflarea picioarelor.

Mișcarea ajută la estomparea durerilor de spate și a crampelor musculare, nelipsite din viața femeii însărcinate.  

Femeile care practică sport regulat au mai multe șanse de a avea un travaliu mai scurt, potrivit studiilor.

Așadar, bucură-te de sport și în perioada celor nouă luni de sarcină! Organismul se va adapta mai ușor la noua stare, vei putea controla mai ușor greutatea corporală și tot mișcarea te va ajuta și la recuperarea postnatală.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Nicoleta Pescu