Sportul este strâns legat de sănătate și calitatea vieții, indiferent dacă vorbim de adulţi sau copii. S-a demonstrat că mișcarea fizică regulată scade riscul de boli cardiovasculare și ajută la controlarea tensiunii arteriale. Sportul are o contribuție importantă în controlul greutății, combate obezitatea, scade riscul apariției unor forme de cancer, ajută la mineralizarea oaselor copiilor, contribuie la prevenirea osteoporozei și fracturilor în cazul persoanelor de vârsta a treia. Activitatea fizică reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește calitatea somnului, crește stima de sine, ne face mai optimiști și mai entuziaști. 

Beneficiile sportului pentru copii

Copiii sub 5 ani ar trebui să aibă cel puțin 3 ore de activități fizice zilnic, inclusiv jocul în aer liber. Mersul, dansul, înotul, cățăratul, săriturile, mersul pe bicicletă, alergarea sunt activități foarte potrivite pentru această categorie de vârstă. 

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani două tipuri de exerciții fizice săptămânal: aerobice și exerciții care să le întărească mușchii și oasele. Aceștia ar trebui să facă exerciții fizice de intensitate moderată zilnic, timp de 60 de minute, și să participe săptămânal la activități fizice diverse, care să îi ajute să dobândească și să dezvolte abilități de mișcare.

În funcție de preferințe, copiii de peste 5 ani pot alege activități precum tenisul, gimnastica, fotbalul, dansul, alergarea, baschetul. Mișcarea trebuie să fie și joacă, nu neapărat o activitate structurată. Mersul pe bicicletă, urcatul scărilor, mersul la școală pe jos sunt activități ce pot fi practicate zilnic de majoritatea copiilor.

Sportul îmbunătățește coordonarea mișcărilor, ajută la menținerea echilibrului, dezvoltă flexibilitatea, rezistența și îndemânarea, crește viteza de reacție, tonifică musculatura, îmbunătățește sistemul cardiovascular.

Copiii activi au o capacitate de concentrare mai mare și atenție distributivă mai dezvoltată.Activitatea fizică oferă celor mici posibilitatea să învețe valori precum prietenia, solidaritatea, loialitatea, respectul, munca în echipă, autodisciplina, stima de sine, autocontrolul. 

Activitatea fizică are doar avantaje, indiferent de vârstă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților 30 de minute de mișcare fizică zilnic,pentru a reduce riscurile apariției obezității și a bolilor cardiovasculare. Dacă mai adăugăm 20 de minute pe zi pentru exerciții de întindere,îmbunătățim circulația sângelui, întărim musculatura, ne modelăm corpul și ne îmbunătățim performanțele generale.

Până în jurul vârstei de 35 de ani, sunt ideale exercițiile pentru menținerea masei musculare și a flexibilității mușchilor. În funcție de preferințe, în această perioadă a vieții se pot face aproape toate tipurile de activități fizice.

Între 35 și 65 de ani, începem să pierdem densitatea osoasă, iar masa musculară se reduce accelerat în lipsa activității fizice. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a păstra flexibilitatea musculară. Prin urmare, sunt indicate sporturi precum înotul, dansul, gimnastica în apă, ciclismul.Alergarea, dansul, artele marțiale, fitnessul sunt activități ideale pentru o postură corectă, mai ales în cazul persoanelor care petrec multe ore la birou.

Persoanelor de peste 65 de ani le sunt recomandate exercițiile care îmbunătățesc echilibrul, coordonarea și solicită sistemul osos și musculatura, pentru prevenirea osteoporozei și sarcopeniei. În aceste cazuri, plimbările, gimnastica, pilates, exercițiile de întindere sunt printre activitățile fizice cele mai indicate. Exercițiile cu greutăți sunt esențiale pentru păstrarea masei musculare. Mișcarea fizică în apă este foarte utilă în cazul persoanelor în vârstă deoarece presiunea asupra articulațiilor este redusă.O viață activă încetinește evoluția unor boli degenerative, cum ar fi artroza. 

Specialiștii consideră că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul persoanelor sedentare se deteriorează mai repede. Așadar, sportul este esențial pentru un corp mai mobil și oase mai puternice, pentru a reduce riscul de fracturi în urma căzăturilor, destul de des întâlnite în cazul persoanelor de vârsta a treia.

Activitatea fizică este un stimulent excelent pentru creier și corp în cazul pacienților cu boli cronice sau unele tipuri de cancer, deoarece îmbunătățește echilibrul psihologic, toleranța la tratamente, eficacitatea terapiilor, întărește sistemul imunitar și reduce senzația de oboseală.

Mișcarea are atât avantaje fizice, cât și la nivel psihologic și social. În cazul multor persoane care suferă de depresie, sportul este cel mai eficient și sănătos tratament. Mișcarea crește rezistența fizică și consolidează respectul de sine, mai ales când vă atingeți obiectivele propuse. Sportul ne oferă beneficii indiferent de vârstă, ne furnizează bunăstare de care să ne bucurăm întreaga viață.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţineinformaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text:Nicoleta Pescu