Realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ghidul alimentației sănătoase reprezintă, probabil, cel mai vast și mai important ajutor pe care îl poți avea pentru a slăbi și pentru a te menține în formă. Bazat pe numeroase studii științifice, ghidul prezintă recomandări esențiale, atât de necesare pentru prevenirea unor afecțiuni grave, în condițiile în care alimentația la nivel mondial se bazează pe (prea multe) produse procesate, gustoase, dar pline de grăsimi, zaharuri și sodiu. Deci, cum ne păstrăm echilibrul alimentar? 

Ce mâncăm pentru a fi sănătoși? 

Recomandările specialiștilor de la OMS subliniază faptul că o alimentație sănătoasă trebuie să înceapă de la naștere și nu trebuie să se încheie niciodată. Evident, factori precum cultura fiecărei zone, vârsta sau sexul sunt factori care pot aduce diverse modificări stilului de viață. Însă, indiferent de zona în care locuim, un lucru este cert. Alimentația nesănătoasă și lipsă exercițiilor fizice au devenit, din păcate, o amenințare la nivel global, pentru care trebuie găsite rapid soluții. Pentru a nu te afla și tu în rândul celor cu probleme de sănătate cauzate de o nutriție deficitară, trebuie să începi să respecți recomandările din ghidul alimentației sănătoase. 

1. Consumă 400 g de fructe și legume, în fiecare zi. Ar fi însă bine, spun specialiștii OMS, să încerci să eviți rădăcinoasele ce conțin amidon. Pe lângă fructele și legumele care sunt pe placul inimii tale, nu uită de leguminoase (linte, fasole), nuci, cereale integrale (ovăz, grâu, mei, orez brun sau porumb neprocesat). 

2. Câte zaharuri poți consumă pe zi? O întrebare care, cu siguranță, te macină. Tot de la Organizația Mondială a Sănătății aflăm că aportul de energie zilnic din zaharuri poate să fie între 5%-10%. Și ca să îți fie și mai ușor, avem și un exemplu. Dacă ai o greutate normală ar trebui să consumi aproximativ 2000 de calorii zilnic și, în aceste condiții, aportul de zaharuri nu ar trebui să depășească 50 de grame, adică, aproximativ 12 lingurițe rase de zahăr. În calculul pe care îl faci zilnic, nu uita să iei în considerare și zaharurile din sucurile naturale și din miere pe care le consumi. 

3. Am vorbit de zahăr, iar acum ne vom concentra atenția pe sare, un inamic teribil al sănătății noastre, în condițiile în care depășim zilnic nivelul admis, în special din cauza alimentelor procesate. Și dacă nu ne crezi, statisticile arată că o reducere cu 5 g pe zi a aportului de sodiu poate preveni aproximativ 1,7 milioane de decese pe an, la nivel mondial! Specialiștii de la OMS spun că nu ar trebui să depășești zilnic 5 g de sare (o linguriță), indiferent că o adaugi tu în mâncare sau că o consumi din alimente procesate. Si dacă încă te întrebi ce fel de sare ar trebui să consumi, află că recomandare este către sărea cu iod, considerată a aduce mai multe beneficii organismului uman. 

4. Grăsimile reprezintă, la rândul lor, un element extrem de important pentru o siluetă de invidiat. Ghidul OMS ne dezvăluie faptul că aportul zilnic de energie din grăsimi nu trebuie să depășească 30%. Trebuie să eviți grăsimile saturate, pe care le găsești în unt, smântână, brânză sau carne grasă. Un pericol este cauzat și de grăsimile trans, care există în alimente prăjite sau coapte, dar și în cele preambalate și înghețate. Soluția alimentară sănătoasă se află în grăsimile nesăturate pe care le găsești în uleiul de soia sau de măsline, dar și în avocado, nuci sau pește.   

Știm ce alimente mâncăm, dar cum le gătim? 

Un aliment sănătos poate fi transformat rapid într-unul nociv, dacă modalitatea de preparare este una greșită. Iată câteva sfaturi utile ale OMS, referitoare la alimentație și stilul de viață.

  • În loc să le prăjești, gătește alimentele la aburi sau fierbele. 
  • Dacă ai cumpărat o bucată de carne prea grasă, dă la o parte grăsimea înainte de a o găti și nu la final! 
  • Ai grijă la bulion, atunci când gătești, pentru că are foarte multă sare. 
  • Pe lângă alimentație, nu uita să faci sport zilnic. Combinația de alimentație sănătoasă și sport este cheia sănătații tale și a succesului. 

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Roxana Chivu