Alimentația variată este cel mai bun aliat pentru o sănătate de fier şi,pentru a ne asigura aportul optim de minerale, vitamine, fibre și antioxidanți, ar trebui să mâncăm fructe şi legume de toate culorile, susțin specialiștii. Felurile diferite de nutrienți pe care le conțin fructele și legumele sunt indicate de culori.

Fructele și legumele roșii, pentru sănătatea inimii 

Fructele și legumele roșii își datorează culoarea unor pigmenți precum licopenul și antocianinele. Licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea unei structuri osoase normale, are proprietăți anticancerigene și protejează creierul. Antocianinele acționează ca antioxidanți și au rol în protejarea sănătății inimii. 

Fructe și legume roșii: cireșe, mere, căpșuni, rodii, afine, zmeură, strugure, sfeclă, ardei, ridichi, roșii, cartofi, pepene, varză, ceapă.

Fructele şi legumele galbene şi portocalii susțin vederea

Carotenoidele, între care betacarotenul, un excelent antioxidant, colorează alimentele în galben și portocaliu. Vegetalele cu aceste culori sunt bogate în flavonoide, vitamina C și potasiu. Organismul transformă betacarotenul în vitamina A, benefică pentru vedere, piele, dinți și oase. Flavonoidele ajută la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. Vitamina C stimulează absorbția fierului din alimente, ajută la formarea colagenului, esențial pentru elasticitatea pielii. 

Fructe și legume galbene și portocalii: caise, portocale, ananas, pepene, piersici, lămâie, mango, morcov, dovleac, cartof dulce, ardei.

Fructele și legumele verzi întăresc imunitatea 

Fructele și legumele verzi conțin clorofilă, acid folic, vitamina C, vitamina K, magneziu, carotenoide și luteină. Consumul de acid folic este foarte important pentru femeile însărcinate, ajută la prevenirea defectelor congenitale. Vitamina K este esențială pentru producerea proteinelor necesare coagulării sângelui. Clorofila are acțiune antioxidantă și ajută la combaterea anemiei. Magneziul ajută la sănătatea oaselor și la reglarea tensiunii arteriale. Luteina este un antioxidant care contribuie la menținerea unei vederi sănătoase. Cruciferele întăresc imunitatea, iar legumele cu frunzele de culoare închisă îmbunătățesc starea de spirit.

Fructe și legume verzi: kiwi, avocado, pere, mere, struguri, broccoli, varză, spanac, mazăre, castravete, fasole, anghinare.

Fructele şi legumele albastre și violet ne mențin tineri

Fructele și legumele albastre și violet sunt bogate în fitonutrienți, inclusiv antocianine, resveratrol şi vitamina C. Resveratrolul are efect anticancerigen, încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul cardiovascular.

Fructe și legume albastre/violet: struguri, coacăze, mure, afine, smochine, prune, vinete, sfeclă. 

Fructele și legumele albe ajută la prevenirea accidentelor vasculare

Fructele și legumele albe conțin potasiu, vitamina C, alicină, quercitină. Alicina o găsim în usturoi și ajută la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea colesterolului sub control. Quercitina este un flavonoid cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare și scade colesterolul. Alicina și quercitina au proprietăți anticancerigene. Consumul de legume și fructe albe scade cu 52% riscul de accidente vasculare, susțin specialiștii. 

Fructe și legume albe: banane, piersici, pere, conopidă, usturoi, ceapă, fenicul, ghimbir, praz, varză.

În România, doar 41% din populație consumă zilnic legume, potrivit statisticilor Eurostat. Astfel, 28,5% dintre români mănâncă o porție de legume pe zi, iar 13%, cel puțin două porții. În UE, cei mai mari consumatori de legume sunt locuitorii din Irlanda și Belgia. 84% din populația acestor țări consumă legume cel puțin o dată pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății susține că un consum adecvat de fructe și legume ar schimba situația globală a bolilor cardiovasculare. OMS recomandă un consum de minimum 400 de grame pe zi (cinci porții) pentru prevenirea unor boli precum cele de inimă, cancer, diabet și obezitate.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Nicoleta Pescu