Un studiu publicat recent în Jurnalul de Endocrinologie arată că limitarea accesului la alimente nesănătoase crește nivelul hormonului foamei, ghrelinul, dar crește de asemenea și motivația de a face exerciții fizice. Studiul arată că deși nivelul hormonului care cere de mâncare a crescut după o perioadă de post, tot el a determinat șoarecii de laborator să inițieze exerciții voluntare. Aceste noi descoperiri sugerează că un control mai bun al dietei, de exemplu limitarea consumului alimentar sau postul intermitent, ar putea ajuta persoanele supraponderale să mențină o rutină de efort mai eficientă, să slăbească și să evite complicațiile debilitante precum diabetul și bolile de inimă. Cu alte cuvinte, când ne e foame, câteva exerciții fizice ne-ar ajuta să nu băgăm în gură tot ce găsim prin frigider! În plus, ne-ar menține activi, ne-ar face să ne simțim mai vii și, chiar nu e o glumă, ne-ar ajuta să ne dorim să trăim mai bine!
Restricțiile alimentare și exercițiile fizice
Obezitatea se extinde galopant, face victime și printre copii, iar costurile și implicațiile sociale sunt în creștere și ele. Restricțiile alimentare și exercițiile fizice regulate sunt două strategii valoroase pentru prevenirea și tratarea obezității. Așa cum știm cu toții, afecțiunea este cel mai adesea asociată cu un stil de viață sedentar și obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi gustăricile, sucurile și mâncatul compulsiv. Din cauza lipsei de exercițiu pe o perioadă îndelungată, poate fi foarte dificil pentru un bolnav să-și propună și să și reușească să mențină un regim de exerciții regulat. La care se adaugă și lipsa motivației, adesea bolnavul fiind împăcat cu condiția sa și nemaidorind să lupte pentru o condiție sănătoasă.
Hormonul foamei şi rolul său?
Ghrelinul, numit și „hormonul foamei”, este cel care stimulează apetitul, transmițând creierului semnale care cresc nevoia de a mânca. Cu cât este mai mare nivelul acestui hormon, cu atât mai mare este foamea. Cu cat nivelul este mai mic, cu atât te simți mai plin și cu atât este mai ușor să consumi mai puține calorii.
În cadrul acestui studiu, publicat în Journal of Endocrinology, dr. Yuji Tajiri și colegii de la Școala de Medicină a Universității Kurume din Japonia au investigat relația dintre nivelurile de exerciții și ghrelin la șoareci. Aportul alimentar și activitatea de rulare a roților au fost comparate la două grupe de șoareci, unii care au avut acces la alimente fără restricții și unii hrăniți doar de două ori pe zi, pentru o perioadă limitată de timp. Deși ambele grupuri au primit o cantitate similară de mâncare, șoarecii hrăniți mai puțin au rulat semnificativ mai mult.
Apetit pentru mâncare sau pentru exerciții fizice?
Aceste descoperiri sugerează că ghrelinul poate juca un rol important atât în motivația pentru hrănire, cât și pentru exerciții fizice, ca răspuns la planurile de alimentație restrânsă. Dr Tajiri comentează: „Concluziile noastre sugerează că foamea, care stimulează producția de ghrelin, poate fi implicată și în creșterea motivației pentru exerciții voluntare, atunci când hrănirea este limitată. Prin urmare, menținerea unei rutine alimentare sănătoase, combinată cu exercițiile fizice ar îmbunătăți condiția persoanelor supraponderale ".
Dr Tajiri și echipa sa vor să efectueze mai multe experimente pentru a confirma aceste descoperiri la om, pentru a clarifica modul în care ghrelinul acționează în creier pentru a stimula apetitul pentru mâncare sau pentru exerciții. Potențialul real al acestor descoperiri constă în beneficii clinice pentru tratarea și prevenirea obezității.
Cum să reducem ghrelinul și foamea
- Ghrelinul pare a fi un hormon care nu poate fi controlat direct cu medicamente, diete sau suplimente. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține un nivel sănătos.
- Evitați extremele în greutate: Atât obezitatea, cât și anorexia modifică nivelul ghrelinului.
- Dormiți bine: somnul insuficient crește nivelul acestui hormon.
- Creșterea masei musculare prin exerciții: cantități mai mari de masă sau mușchi fără grăsime sunt asociate cu niveluri mai scăzute ale hormonului foamei.
- dietă bogată în proteine reduce foamea și deci și nivelul de ghrelină.
- Mențineți o greutate stabilă: modificările drastice ale greutății și dieta yo-yo împiedică activitatea hormonilor cheie, inclusiv a ghrelinului.
- Alternanța caloriilor: Perioadele de aport caloric mai mare pot reduce hormonii foamei și pot crește leptina. Un studiu a constatat că două săptămâni cu 29%-45% mai multe calorii au redus nivelul de ghrelină cu 18%.
Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro
Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!