Probabil știi deja că șederea în fața unui ecran, toată ziua la serviciu și în fața televizorului seara, nu îți face deloc bine, acest stil de viață sedentar ducând la acumularea de kilograme în plus. Nu te va ajuta niciodată să ai energie, încredere în tine sau sentimentul general de bunăstare. Însă, ca să arăți bine, să te simți bine și să ai o atitudine pozitivă, trebuie să faci sport. Mișcarea aduce fără doar și poate toate atributele stimei de sine, și nu doar vei avea un trup de invidiat, ci și o atitudine pozitivă și încrezătoare.

Exercițiile fizice te fac să te simți bine

Exercițiile regulate duc adesea la o imagine a corpului îmbunătățită, îți fac inima și oasele mai puternice, scad riscul de boli cronice, țin tensiunea arterială sub control, mențin greutatea și reduc sentimentele de anxietate și depresie. În timp ce îți crești nivelul de energie, capacitatea de oxigen, tonusul muscular și starea generală, un beneficiu secundar este o creștere a stimei de sine. Doar succesul creării unui plan de exerciții și respectarea acestuia îți va permite să te bucuri de sentimentul de realizare.

Sportul te face mai fericit

Societatea este obsedată de imaginea corpului și, pentru mulți oameni, modul în care arată are o influență directă asupra stimei de sine. Conform unor studii, un program de exerciții, de 20-30 de minute, de cel puțin 3 ori pe săptămână, te poate face mai fericit și mai puțin predispus la stres. Exercițiile fizice regulate, cu accent pe exercițiile de aerobic, pot avea un efect pozitiv asupra stimei de sine pe măsura îmbunătățirii formei fizice și a aspectului general. 

Nu există o formulă dovedită pentru cât de mult sau cât de des trebuie să faci sport pentru a afecta stima de sine, dar conform„Ghidului de activitate fizică”se recomandă o abordare în general a fitnessului: cardio, antrenament de forță și discipline de consolidare a flexibilității, precum yoga. Fă mișcare între 150 până la 300 de minute pe săptămână,efort la un nivel moderat intens, pentru o stare de bine.

Mai mult sport nu este întotdeauna mai bine

Treizeci de minute de exerciții de aerobic moderate sunt suficiente pentru a elibera beta-endorfinele care cresc sentimentele de bunăstare și pentru a scădea nivelurile de cortizol, hormonul asociat cu stresul și anxietatea. Efortul la intensitate mare nu scade întotdeauna stresul și anxietatea și, în contextul provocării și concurenței, poate crește anxietatea în unele cazuri. 

Beneficiile psihologice ale activității fizice durează mai mult după exerciții fizice moderate, decât după exerciții fizice de mare intensitate. 

Meditația îmbunătățește starea de bine

Yoga, meditația, tai chi și qigong scad tensiunea, anxietatea, depresia, furia și îmbunătățesc starea generală de bine.

Meditația stimulează cortexul prefrontal care controlează nivelurile de fericire și funcția imunitară sănătoasă. De asemenea, yoga și meditația te vor ajuta să dormi mai bine și să controlezi mai ușor emoțiile ducând la interacțiuni sociale mai eficiente și la o imagine de sine pozitivă.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Diana Ungureanu