150 de milioane de copii se confruntă cu obezitatea la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar numărul copiilor obezi va crește cu 100 de milioane în următorii zece ani. În România vor fi aproape 500.000 de copii și adolescenți obezi până în 2030.

Politicile guvernelor pentru prevenirea obezității în rândul copiilor s-au dovedit ineficiente, iar alimentele de tip junk-food au fost promovate agresiv. Acestea sunt principalele cauze pentru creșterea alarmantă a obezității infantile, susține OMS.  

Cum ajung copiii să fie obezi?

Principalii factori care duc la obezitatea copiilor sunt alimentația nepotrivită și sedentarismul. Nici predispoziția genetică nu este de neglijat. Probabilitatea ca un copil cu părinți supraponderali să devină obez este destul de mare. Sunt studii care demonstrează că femeile care fumează sau cele care acumulează prea multe kilograme în timpul sarcinii riscă să aibă un copil obez.

Consumul necontrolat al dulciurilor, al alimentelor de tip fast-food, al băuturilor îndulcite și lipsa activității fizice duc la acumularea de kilograme nedorite. 

De cele mai multe ori, copiii sunt mai atrași de jocurile pe calculator decât de cele în aer liber. În cazul copiilor sub doi ani, s-a demonstrat efectul negativ al ecranelor asupra somnului. Somnul insuficient este un potențial factor de risc pentru obezitate.

În general, un copil gras nu este foarte activ. Lipsa mișcării îl va transforma într-un copil obez în scurt timp, lucru care va duce, în mod cert, la scăderea stimei de sine. Obezitatea afectează sănătatea copilului, calitatea vieții acestuia. Un copil obez va fi marginalizat. Acesta va deveni, cel mai probabil, un adult obez.

Obezitatea este asociată frecvent cu afecțiuni psihologice, diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, scăderea speranței de viață și chiar cu unele tipuri de cancer.

Ce putem face pentru a nu avea copii obezi?

Sportul și un meniu echilibrat pot preveni obezitatea. Studiile au arătat că primii doi ani din viața copilului sunt definitorii pentru dezvoltarea viitorului adult. În această perioadă se formează numărul de celule adipoase. O alimentație nepotrivită stimulează multiplicarea mult mai rapidă a acestor celule, iar copilul va avea un start greșit în viață. Părinții sunt cei care decid ce stil de viață adoptă pentru copilul lor.

OMS susține că alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni este una dintre măsurile de prevenție a obezității. În primii doi ani de viață, copilul nu ar trebui să primească alimente care conțin sare sau zahăr, pentru a evita problemele cu greutatea de mai târziu. OMS recomandă alăptarea copilului până la doi ani, alături de o diversificare echilibrată. 

 Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie oferă părinților un set de sfaturi pentru prevenirea obezității. Astfel, copilul ar trebui să aibă cinci porții de legume și fructe pe zi, nu ar trebui să primească dulciuri drept recompense, iar accesul la dispozitivele electronice ar trebui să fie limitat. Totodată, copilul ar trebui încurajat să aleagă un sport pe care să îl practice cu plăcere.

Societatea Italiană de Pediatrie susține că sportul previne obezitatea și îmbunătățește metabolismul. Copiii ar trebui să aibă aproximativ 60 de minute de activitate fizică moderată zilnic. Nu este vorba neapărat despre o activitate fizică structurată, ci de un stil de viață activ (mers vioi, mersul pe bicicletă, urcatul scărilor, jocul în aer liber, mersul la școală pe jos). Mișcarea în cazul copiilor nu trebuie să fie doar sport, ci și joacă, subliniază Societatea Italiană de Pediatrie. Niciun copil nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră în fața ecranelor. 

Așadar, părinții au un rol decisiv în stilul de viață al copiilor. La vârsta de doi ani, un copil nu își poate decide singur meniul, așa cum nu poate stabili când și cât se va uita la televizor. Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău! Învață-l să aleagă alimente sănătoase și să facă mișcarea fizică parte din viața sa.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Nicoleta Pescu