Exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă și echilibrată, reducerea nivelului de stres și odihna suficientă te ajută să-ți menții un nivel optim de energie și o stare de spirit bună. Însă, în anumite condiții, de exemplu atunci când faci sport regulat sau când traversezi o perioadă care te solicită, acestea nu mai sunt suficiente pentru a-ți menține energia la cote înalte, iar vitaminele, și mineralele devin o necesitate pentru momentele în care te simţi tot timpul obosit. Din acest motiv, este bine să cunoști care sunt suplimentele alimentare care aduc un plus de energie organismului.

Ashwagandha

Ashwagandha, denumită și ginseng indian, este o plantă care contribuie remarcabil la creșterea nivelului de energie. Cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu realizat în anul 2012 că extractul obținut din rădăcina de ashwagandha are marea calitate de a combate stresul și anxietatea și, în plus, este foarte bine tolerat de organism. Un studiu ulterior a argumentat cele deja știute și, în plus, a demonstrat că ashwagandha crește rezistența fizică a organismului în timpul exercițiilor sportive. Participanții la studiu au fost cicliști care au consumat 500 de miligrame din acest supliment alimentar, de două ori pe zi.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este o enzimă care există în mod natural în organism, în special în inimă, ficat, pancreas și rinichi. Are un puternic rol antioxidant și contribuie la susținerea și întărirea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat că persoanele care se confruntă cu oboseală accentuată au un nivel scăzut de Coenzima Q10 în organism. Doza recomandată este de 30-90 mg pe zi și se poate suplimenta până la 200 mg/zi, mai ales dacă faci sport și ai nevoie să-ți crești nivelul de energie al organismului.

Vitamina D

Conform studiilor, peste 50% dintre persoane se confruntă cu deficit de vitamina D, mai ales în sezonul rece, pentru că această vitamină (componenta D3 care este, de altfel, și cea esențială) se sintetizează la nivelul pielii, sub influența razelor solare. Vârstnicii, persoanele cu pielea închisă la culoare, persoanele supraponderale și cei care din cauza alergiilor nu se pot expune la soare au, fără îndoială, deficit de vitamina D, însă și tu poți să te confrunți cu carențe. Dacă ai dureri de mușchi, oase, stări de oboseală, nervozitate și chiar simptome depresive, este semn că vitamina D nu se găsește în cantitățile necesare în organismul tău. Doza zilnică recomandată este de 2000 UI/zi.

Vitaminele B

Complexul de vitamine B este absolut esențial la menținerea unui nivel optim de energie. Aceste vitamine au rolul de a crea energia celulară, iar carențele conduc la apariția stărilor de oboseală. Dintre B-uri se distinge remarcabil vitamina B12, de altfel, și cea responsabilă de stările anemice atunci când există carențe în organism. Pentru că vitamina B12 se găsește doar în alimentele de origine animală, cei care adoptă stilul de viață vegetarian sau vegan au deseori carențe și suplimentele alimentare devin indispensabile pentru aceștia. De asemenea, dacă faci sport este necesar să-ți suplimentezi doza de vitamine B pentru a crește performanța și rezistența organismului.

Creatina

Creatina este un aminoacid care se găsește mai ales în carnea roșie și în fructele de mare. Suplimentele cu creatină au rolul de a crește depozitele de creatină naturale existente în mușchi și astfel ajuta la îmbunătățirea performanței în timpul exercițiilor fizice. Totodată, studiile despre necesitatea creatinei în organism au evidențiat că aceasta previne suprasolicitarea musculară în cazul sportivilor și, totodată, previne deshidratarea în timpul exercițiilor și antrenamentelor fizice.

Fierul

Deficiența de fier poate conduce la lipsa energiei și la apariția stărilor de oboseală și moleșeală în organism. Femeile, ca urmare a ciclului menstrual, sunt mult mai predispuse carențelor de fier, însă și persoanele care au o dietă dezechilibrată și nesănătoasă se pot confrunta cu deficitul acestui mineral esențial pentru sănătate. Conform unui studiu, participanții care au suplimentat dieta cu fier timp de 12 săptămâni au reușit să-și crească cu 47,7% nivelul de energie al organismului.

L-teanina

L-teanina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceaiuri. Combinarea L-teaninei cu cofeina te poate ajuta să-și crești nivelul de energie și totodată, să-ți îmbunătățești performanțele sistemului nervos. Un studiu din 2010 a demonstrat că o combinație de 97 mg de L-teanină și 40 mg de cofeină a îmbunătățit performanțele cognitive în cazul adulților, iar în 2017 un alt studiu a concluzionat că această combinație a îmbunătățit capacitatea de atenție, totodată, participanții susținând că s-au simțit mult mai plini de energie.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Mădălina Munteanu