Felul în care ne privim pe noi înșine, motivația pe care o avem pentru a slăbi și a avea un corp frumos,satisfacția față de propriaviață sunt factori influențați de ceea ce vedem în jur. Rețelele sociale, părerea celorlalți, educația proprie, modelele de succes promovate la TV și în filme, activitatea fizică de zi cu zi, dieta și greutatea noastră corporală. Și atunci intervine întrebarea, la care și anumiți cercetători au încercat să răspundă și anume, suntem satisfăcuți cu viața noastră pentru că suntem satisfăcuți de corpul nostru sau corpul este doar o componentă a satisfacției legată de viața noastra?

Sunt iluziile folositoare sau nu?

Psihologii au cercetat îndelung în ce măsură o anumită iluzie sau concentrarea iluziei (iluzie focalizată)ne schimbă comportamentele și ne ajută să obținem ceea ce dorim. În cazul iluziei focalizate sau concentrate, judecata umană este părtinitoare deoarece un obiect în întregul lui (viața) este evaluat prin atenția acordată unei subcategorii (de exemplu, banii sau în cazul nostru, corpul). Subcategoria corp este supraevaluată, ceea ce duce la credințe înșelătoare asupra  importanței în viața de zi cu zi. Suntem cu toții de acord că un corp frumos și mai mult, un corp sănătos ne ajută să ne simțim mai bine în viață, dar este oare criteriul cel mai important? 

Orice experiență care ne captează atenția și asupra căreia ne focalizăm atenția devine importantă. Dar nimic nu e important decât în măsura în care îi oferim atenția noastră. Ceea ce ne face să ne punem întrebarea următoare: cum ar fi să ne stabilim primele trei criterii care ne-ar satisface în viața noastră și să ne îndreptăm atenția asupra lor? Un corp frumos ar fi unul dintre ele sau poate un corp sănătos? Cum ar schimba acest fapt viața noastră?

Satisfacția corporală, mai apăsătoare pentru femei

Rezultatele publicate în Journal of Happiness Studies, arată că satisfacția indusă de ideile despre corp diferă la bărbați și la femei. Printre femei insatisfacția crește odată cu greutatea corporală, bărbații supraponderali vor să fie mai subțiri iar bărbații subponderali vor să fie impunători. Mai mult, nemulțumirea corporală este comună atât la femei cât și la bărbați și este deosebit de importantă la femeile care se consideră sub presiunea familială și a societății pentru a avea corpuri „perfecte”.  

Imaginea pe care o avem despre corpul nostru este un aspect semnificativ al bunăstării, deoarece poate influența relațiile interpersonale. Studiile au arătat o legătură clară între felul în care o femeie își vede corpul și satisfacția legată de viață în general. Cu toate acestea, oamenii moderat satisfăcuți sau nemulțumiți de corpul lor au multe experiențe zilnice care nu au legătură cu aspectul lor fizic. Odată ce încetează să se concentreze asupra corpului lor, ei tind să se gândească la alte probleme cotidiene și să găsească satisfacție în alte domenii. 

Un corp frumos = fericire? 

La fel ca în cazul aduc banii fericirea, ne putem întreba și pe bună dreptate, în ce măsură relația dintre aspectul fizic și viață în general este îmbunătățită atunci când indivizii sunt concentrați în mod explicit pe satisfacția corporală. Răspunsul ni-l dau tot oamenii de știință. Cei care sunt nemulțumiți de corpul lor pot percepe majoritatea experiențelor zilnice ca fiind fără legătură cu aspectul lor fizic. Ei nu își evaluează rutinele zilnice în raport cu satisfacția corporală decât dacă ceva anume le atrage atenția asupra corpului.

Relația este mai puternică însă pentru indivizii concentrați asupra corpului lor. Această ipoteză se bazează pe teoria concentrării iluziei, care prevede că oamenii concentrați pe un aspect al vieții tind să supraestimeze impactul asupra satisfacției generale legate de viață. Rezultatele au indicat faptul că indivizii care erau mai mulțumiți de corpul lor au fost, de asemenea, mai mulțumiți de viața lor. 

Folosite cu moderație, iluziile ne ajută pe termen scurt

În concluzie, iluzia focalizată cu privire la satisfacția corporală ne arată că unele persoane se pot implica în strategii pentru a-și îmbunătăți imaginea corpului, adică antrenamente fizice, schimbarea dietei sau chirurgie estetică, așteptând ca aceste eforturi să le facă mai fericite. N-ar fi poate nicio problemă dacă oamenii nu ar ignora alte aspecte ale vieții la fel de importante. Cum ar fi o relație de iubire, o muncă satisfăcătoare, creșterea copiilor, relații bune cu familia, sănătatea în general, creșterea calității vieții. Fiecare ne putem face propria listă. Ce cred că ne învață acest studiu este să ne clarificăm asupra aspectelor prioritare care ne fac să ne simțim mai împliniți cu viața noastră. Și să acordăm atenție în egală măsură mai multor aspecte. Să folosim iluzia focalizată cu cap și cu moderație. Un corp frumos poate ne face mai atrăgători pentru o persoană de sex opus. Dar dacă nu știm ce vrem de la o relație, cum vom fi fericiți? Să încercăm așadar să fim fericiți cu adevărat, nu doar să părem!

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Mihaela Moldoveanu