În ultimele decenii oamenii au început să înțeleagă că sportul nu e bun doar pentru corp dar ameliorează și reduce cu mult anumite afecțiuni psihice, îmbunătăţind sănătatea mintală. Astfel, tot mai multe guverne se orientează prin programe naționale de sport către bunăstarea cetățenilor. Și prin bunăstare înțelegem nu doar păstrarea sănătății un timp mai îndelungat prin exerciții fizice ci șiîmbunătăţirea sănătăţii mintale care îl face pe om să vrea el însuși să fie sănătos. Căci o stare de bine generală înseamnă, și asta o știm din vechime, o minte sănătoasă într-un corp sănătos (Mens sana in corpore sano). Așa că programele naționale de sport și educație fizică dezvoltate de guverne care au în vedere longevitatea și sănătatea nației, sunt orientate acum mai degrabă pe beneficiile mintale pe care le aduce sportul.

Succesul în sport, definiție nouă

Succesul în sport a fost redefinit de guvernul Marii Britanii într-o strategie națională, prin cinci rezultate cheie: bunăstare fizică, bunăstare mintală, dezvoltare individuală, dezvoltare socială și comunitară și dezvoltare economică.

Sănătatea mintală, obiectiv strategic

Cercetătorii și guvernanții au lucrat împreună și au ajuns la concluzia că o națiune activă este o națiune sănătoasă. Îndemnându-i pe oameni să facă sport, ajută la conștientizarea beneficiilor activităților fizice asupra sănătății fizice și mintale. Sportul este acum accesibil tuturor, fie într-o sală publică, sub îndrumarea unui specialist, fie acasă prin aplicații sau video-uri educaționale. Practic, ne putem alege instructorul personal după criteriile noastre și putem face mișcare chiar când ne trezim fără să dăm fuga la sală.

Imediat, dispoziția noastră se schimbă, șansele de depresie și de anxietate se reduc, stilul de viață se echilibrează. Sportul de echipă ne aduce și alte beneficii, pentru că devenim capabili să construim relații de prietenie, învățăm ce este fairplay-ul, ne familiarizăm cu regulile jocului, mintea noastră se activează prin construirea de strategii și găsirea de soluții, iar o victorie ne face fericiți pe termen lung. Chiar dacă nu suntem într-o echipă de fotbal, baschet sau handbal, avem la dispoziție yoga, înotul și orice tip de dans.

3 influențe majore ale sportului pentru sănătatea mintală

1. Stare de spirit mai bună 

 Cercetătorii au comparat rezultatele unui studiu efectuat pe două grupe de oameni. Primul grup a fost îndemnat să facă plimbări, exerciții fizice ușoare sau grădinărit. Participanții din al doilea grup de studiu s-au bucurat de activități pasive, cum ar fi cititul unei cărți. Rezultatele au arătat că cei din primul grup se simțeau mai calmi, mai dispuși spre alte activități și chiar motivați să continue.

2. Reducerea stresului 

Activitatea fizică regulată are un impact pozitiv asupra stresului. Cum? Ne ajută să gestionăm mai calm situațiile de viață stresante și să luăm decizii mai bune. Cum se întâmplă asta, v-ați putea întreba. Ei bine, dacă ați petrecut ceva timp exersând, poate ați observant că mintea nu vă mai bombardează în continuu cu planuri și îngrijorări. Atunci când nu mai suntem ocupați doar cu diferite scenarii despre cum ar decurge ziua, ce întâlniri avem și cum o să plătim următoarele facturi, mintea se liniștește iar corpul se concentrează pe exerciții. Această colaborare face să dispară, măcar pentru un timp, cohorta de gânduri negative și griji care ne tulbură tuturor mințile în fiecare zi.

3. Crește stima de sine 

Acest lucru e de la sine înțeles. Sportul ne face să ne simțim mai vii, mai activi și în timp începem să ne prețuim fie doar și pentru cele câteva ore pe săptămână pe care ni le dedicăm nouă, adică minții și corpului. Cum ne percepem noiîncepe să aibă o valoare mai mare. Chiar și percepțiile celorlalți se schimbă. Și asta știe bine oricine face un pic de sport. Pentru că devenim mai calmi și mai încrezători, nu ne mai sperie orice critică sau orice privire nepotrivită. Pur și simplu, ne împăcăm cu noi și ne pasă mai mult cum ne vedem noi decât cum ne văd ceilalți. Și ăsta e un început excelent!

Sportul, medicamentul minune pentru sănătatea mintală

Boala secolului, care azi face destule victime chiar și printre cei tineri, depresia a alertat în mare măsură chiar și comisia UE. Programe de cooperare au fost scrise și semnate, una dintre rezoluții fiind urgentarea măsurilor pentru ameliorarea sănătăţii mintale, prin reducerea depresiei și suicidului în rândul tinerilor și vârstinicilor, categoriile sociale cele mai expuse. Prescrierea activității fizice de către medici este acum o realitate și rezultatele se văd. Studiile efectuate pe pacienți care au apelat la sport pentru atenuarea depresiei, arată că aceștia au raportat mai puține zile dificile decât cei care nu fac nicio activitate fizică.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Mihaela Moldoveanu