Orice timp, cât de scurt, pe care îl petrecem alergând, reduce semnificativ riscul de deces din orice cauză. Este concluzia cercetărilor și analizelor combinate și publicate în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă.Și de ce n-ar fi așa? Doar știm fiecare pe pielea noastră cât de bine ne simțim după ce facem un pic de mișcare, de orice fel. Sângele pulsează prin vene, inima ne bate mai tare, ne simțim mai vii și mai dornici să ne bucurăm de viață. Dacă tot mai multe persoane ar începe să alerge, și nu ar trebui să alerge foarte departe sau foarte repede, am putea vorbi probabil de îmbunătățiri semnificative ale sănătății și longevității.

Iar asta ar însemna și o calitate sporită a vieții, relaxare, relații mai bune cu familia și cu cei din jur, o muncă mai bine făcută, întâmpinarea problemelor cu o atitudine mai optimistă. Iar pentru societate, mai mulți oameni sănătoși ar însemna mai puține probleme, nu? O lume care aleargă ar putea fi, fără să ne hazardăm, chiar o lume mai fericită, nu? Pentru că fericirea și sănătatea se țin de mână și e greu s-o ai pe una dacă n-o ai și pe cealaltă.

Celebrul scriitor japonez, Haruki Murakami, o inspirație pentru mulți oameni de pe mapamond, aleargă de mai bine de 20 de ani și a scris și o carte despre asta, iar un paragraf trebuie reţinut: „Pentru mine, alergatul e un exerciţiu practic, dar și o metaforă. De asta fac efort zilnic, pentru a mă îmbunătăţi. Sunt un alergător mediocru. Dar nu asta contează, ci faptul că în cursele pe distanţe lungi singurul pe care trebuie să îl învingi eşti chiar tu, prin felul în care eşti”.

Iată de ce este bine să alergi

Ne ajută alergarea să trăim mai bine și să ne ferim de bolile cardiovasculare si cancer? Cât trebuie să alergăm, de câte ori pe săptămână, pe ce distanțe, pentru cât timp? Să alergăm în doze mici sau în doze mari? Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au studiat asocierile dintre alergare și riscul de deces din boală, așa cum apare într-un număr de 14 studii, în care au fost implicate 232.149 de persoane a căror sănătate a fost urmărită între 5,5 și 35 de ani. În acest timp, 25951 dintre participanții la studiu au murit.

În momentul în care au adunat toate datele studiului, cercetătorii au stabilit că o persoană care investește timp în alergare, orice durată fiind benefică, prezintă un risc de deces cu 27% mai mic, comparativ cu o persoană care nu aleargă deloc. Un risc de deces cu 30% mai mic din cauza bolilor cardiovasculare și cu 23% mai mic din cauza cancerului.

Alergatul creşte speranţa de viaţă

Chiar și „doze” mici de alergare, de exemplu, o dată pe săptămână sau mai puțin, cu o durată chiar sub o oră și cu o viteză sub 6 km pe oră, pot avea beneficii însemnate pentru sănătatea, longevitatea și nu în ultimul rând calitatea vieții noastre. Acest lucru face ca acest tip de mişcare să fie o opțiune potențial bună pentru cei al căror principal obstacol în calea sportului este lipsa de timp, sugerează cercetătorii.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că orice cantitate de alergare este mai bună decât niciuna, concluzionând: „Rata crescută de participare la alergare, indiferent de doza sa, ar duce probabil la îmbunătățiri semnificative ale sănătății și longevității populației”.

Vedete care aleargă și aleargă...

  • Scriitorul japonez Haruki Murakami a alergat 3-4 maratoane pe an în ultimii 22 de ani.
  • Bucătarul britanic Gordon Ramsey este și el un pasionat de mișcare, iar în 2010 a terminat Maratonul Los Angeles în 3:36:14.
  • Realizatoarea de televiziune Oprah Winfrey a alergat la Marine Corps Marathon într-un timp de 4:29:20.
  • Actorul Edward Norton s-a pregătit chiar în Kenya, cu alergători profesioniști, iar cea mai bună cursă a sa a fost la Maratonul New York, în 2009, când a reușit un timp de 3:48:01.
  • Actorul William Baldwin a alergat foarte bine la Maratonul New York, trecând linia de finiș după 3:24:29.
  • Și regele Olandei, Willem-Alexander este un participant activ la cursele lungi de alergare. El a terminat Maratonul New York în 4:27:00.
  • Fostul fotbalist al lui Juventus, Pavel Nedved a alergat mai multe maratoane după ce s-a retras din cariera de jucător profesionist. În 2012, el a alergat Maratonul Praga în 3:49:51.
  • Fostul președinte american George W. Bush este un obișnuit al curselor lungi, iar cel mai bun timp al său a fost în 1993 la Maratonul Houston, cu timpul 3:44:52.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate pentru acasă conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Mihaela Moldoveanu