Facem eforturi serioase să ne creștem copii într-un mediu cât mai benefic pentru dezvoltarea lor emoțională și fizică, iar obiceiurile alimentare sănătoase în familie reprezintă aproape o obligaţie. În ceea ce înseamnă alimentație sănătoasă pentru copii, există multe trenduri și abordări diferite, iar în decursul istoriei, pruncii au început alimentația cu hrană solidă foarte diferită de la generație la generație, dar cu toții suntem de acord că obiceiurile alimentare sănătoase se dobândesc în sânul familiei, iar toată lumea face eforturi pentru a oferi micuților tot ce este mai bun pentru ei.

Cum începem educația alimentară pentru cei mici

Pentru orice copil, cea mai bună metodă de învățare este prin exemplul personal dat de părinți și de cei care îi înconjoară. Tot ce părinții fac este modelul pe care copilul îl consideră cel mai bun și pe care, mai mult decât sigur, îl preia.

• Gătiți împreună. Încă de foarte mici, copiii trebuie să participe activ la prepararea mesei chiar dacă durează mai mult pentru că îi responsabilizăm și le oferim satisfacția de a mânca ceva preparat de mânuțele lor. Să miroasă fiecare aliment, să îl guste, să ajute la feliat atunci când este mai mare, toate sunt ocazii de învățare și de pregătire pentru viața practică de adult.

• Mâncați împreună. Chiar dacă ritmul vieții cotidiene este unul alert, încercați ca măcar cina să fie servită în familie, iar în weekend să vă creați mai multe astfel de ocazii. În trecut, ora mesei era momentul în care familia se aduna, unde se discutau subiecte relaxante, iar conectarea cu copiii era mai facilă.

• Bucătăria și sala de mese este locul în care ar trebui să mâncați. Spatele drept, picioarele pe podea, brațele pe masă nu reprezintă doar o imagine plăcută din cartea bunelor maniere în cazul în care se servește masa, dar este și o poziție ce facilitează digestia. În plus, așa este și igienic.

• Ochii la mâncare! Lăsați televizorul, telefoanele și tabletele și savurați fiecare bucățică de mâncare. Ochii și nasul sunt în directă legătură cu stomacul când vine vorba de sentimentul de sațietate. Atunci când un copil este hrănit cu televizorul în față, este defapt păcălit și poate dezvolta o relație defectuoasă cu mâncarea.

Chibzuință și importanța alegerilor corecte în alimentație

Din fericire, trăim vremuri care ne permit accesul la tot felul de alimente cât se poate de variate, din toate colțurile lumii. Partea bună este că putem intra în contact cu fructe și legume exotice, cu preparate orientale pline de savoare, dar și cu dulciuri, alimente scăldate în grăsime sau prea greu de digerat. Sigur, putem gusta din toate, dar important e să cunoaștem care ne sunt limitele.Când vine vorba de copii și de felul în care aceștia aleg să se hrănească, cheia este reprezentată de felul în care le-am vorbit și ce exemplu le-am dat când erau mici. Putem oricând să le vorbim despre efectele nocive ale dulciurilor în exces, dar cel mai ușor de impresionat vor fi la vârste fragede, când cariile chiar sunt de groază.Cu toate astea, un copil căruia i se vorbește cu calm, cu regularitate și cu sinceritate despre avantajele unei alimentații sănătoase, o să ajungă un adult capabil de decizii responsabile în ceea ce privește hrana.

Hrană atent aleasă + sport = viață sănătoasă

Când discutăm despre obiceiuri alimentare sănătoase, nu putem exclude și partea de mișcare, care tot din familie este preluată. Mersul pe bicicletă, pe trotinetă, pe role, joaca de-a prinselea, chiar și banalele plimbări în aer liber, le oferă celor mici amintiri minunate, dar și un exemplu despre beneficiile vieții în mișcare.Dacă părinții mai urmează și programe personalizate și concepute de specialiști pentru păstrarea condiției fizice optime, iar rezultatele se văd cu ușurință în postura corporală, în energia arătată, în modul în care se joacă cu ei, copiii sunt beneficiarii indirecți și cei ce urmează să preia același stil de viață.

Program de slăbit şi sănătate - 136BPM.ro 

Vrei să slăbeşti de acasă sau de oriunde te-ai afla, dar în acelaşi timp să ai propriul tău antrenor de fitness şi de nutriţie? Vrei să nu mai pierzi timpul cu drumul până la sală şi să eviţi privirile şi sfaturile deranjante ale celor care se cred experţi? Cu o gândire altfel, deosebită faţă de celelalte proiecte de gen, 136BPM.ro este o platformă de sport dedicată celor preocupaţi de frumos şi sănătate. Acest program de slăbit şi sănătate conţine informaţii de interes pentru cei care sunt preocupaţi de propriul aspect şi de antrenamente personalizate, variate, eficiente şi moderne. Programul de slăbit şi sănătate pentru acasă sau pentru oriunde te-ai afla vizează în primul rând dezvoltarea personală prin sport, se adresează tuturor categoriile de vârstă şi este un prieten fidel şi de încredere, dar totodată şi un antrenor serios şi riguros, la doar un click distanţă în orice colţ al lumii!

Text: Lupu Florentina-Natalia, psiholog